Wie leest heeft een goed verhaal

02 december 2024

Vandaag gaat de nieuwe campagne van de Leescoalitie van start: Wie leest heeft een goed verhaal. Deze meerjarige bewustwordingscampagne bevat onder andere een reclamefilm rond de feestdagen. Met ondersteuning van het ministerie van OCW en de Postcodeloterij wordt de campagne de komende jaren een blijvende vanzelfsprekendheid op tv, in het straatbeeld, op social media, in de winkel, de bibliotheek, het gemeentehuis en op school.

In de reclamefilm van één minuut is een ontluikende liefde tussen twee tieners door middel van een boek te zien. Dat is een van de vele belangrijke waarden die het lezen van boeken heeft: het kweekt empathie en brengt mensen dichter bij elkaar. De eerste film is geproduceerd door reclamebureau Alfred en geregisseerd door Gouden Kalf-winnaar Marit Weerheijm.

De komende jaren zal De Leescoalitie ieder jaar tijdens de feestdagen één belangrijke waarde van lezen uitlichten in een korte reclamefilm van hoge kwaliteit. De film zal op verschillende kanalen op belangrijke momenten op tv te zien zijn en samen met de slogan Wie leest heeft een goed verhaal breed worden gedeeld op sociale media, abri’s en snelwegmasten.

Deze grootschalige aanpak door De Leescoalitie, waarin alle organisaties op het gebied van lezen samenwerken, gaat verder dan aanbevelingen in alarmerende rapporten. Het voorbeeld van Ierland, dat na schokkende PISA-resultaten lezen met succes tot een maatschappelijke prioriteit maakte, laat zien dat een landelijke verandering mogelijk is.

De leescoalitie

Sinds 2013 zet de Leescoalitie zich in om zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot lezen en voorlezen. De coalitie staat altijd en overal op de bres voor lezen en geletterdheid en werft nieuwe partners die daaraan kunnen en willen bijdragen. Het Nederlands Letterenfonds neemt samen met negen andere organisaties deel aan de Leesoalitie. Dat zijn Stichting Lezen (voorzitter), KB nationale bibliotheek, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Vereniging van Openbare Bibliotheken, Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum, de Taalunie, Stichting Lezen & Schrijven, De Schoolschrijver en De Schrijverscentrale.