Open Oproep: NIAS 2025-2026

15 januari 2025

Het Nederlands Letterenfonds en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) nodigen uitgevers en anderen uit om voordrachten te doen voor de positie van writer in residence aan het NIAS in Amsterdam in het academisch jaar 2025-2026. Het betreft een prestigieuze positie voor een Nederlandstalige schrijver die werkt aan een project dat concreet baat heeft bij de academische setting van het NIAS. Voordrachten kunnen tot maandag 17 maart 2025 worden ingediend.

Gebouw NIAS van drie verdiepingen

Het writer-in-residence-programma is een gezamenlijk initiatief van het NIAS en het Nederlands Letterenfonds. De residentieperiode start tegelijk met het academisch jaar, en loopt van september 2025 tot en met januari 2026.

Kandidaatprofiel

Er is een voorkeur voor Nederlandstalige schrijvers die hun literaire kwaliteit hebben bewezen. Daarnaast dienen zij aan het NIAS te werken aan een project dat, gezien de fase van de schrijfwerkzaamheden, niet meer in de beginfase verkeert. In hun sollicitatie moeten ze goed kunnen uitleggen waarom hun werk zou kunnen profiteren van een NIAS-verblijf. Bovendien dienen ze zich makkelijk te kunnen uitdrukken in de Engelse taal, die de lingua franca is op het NIAS. Om de interactie tussen literatuur en wetenschap te bevorderen, wordt verwacht dat de Letterenfonds-fellow deelneemt aan de wekelijkse seminars en andere activiteiten die intellectuele uitwisseling stimuleren. De Letterenfonds-fellow krijgt aan het NIAS de beschikking over een werkkamer en andere onderzoeksfaciliteiten. Er wordt een beurs van € 2.500 per maand beschikbaar gesteld. De residentie wordt gezamenlijk gefinancierd door het Letterenfonds en het NIAS.

Meer informatie

Voor meer informatie over de positie kun je contact opnemen met Eva Prakken (e.prakken@letterenfonds.nl). Tot maandag 17 maart 2025 kunnen voordrachten en/of directe sollicitaties per mail aan haar worden gericht. De voordracht dient vergezeld te gaan van een projectvoorstel met motivatie, een oeuvre-overzicht, cv en de meest recente publicatie van de schrijver (digitaal).

Er is jaarlijks ruimte voor één writer in residence. De selectie vindt plaats op basis van de voordrachten, en in het bijzonder de projectvoorstellen en de mate waarin deze aansluiten op de onderzoeksgroep.

Eerdere ervaringen

AAN HET WOORD - 16.01.2021

Proefondervindelijke bevindingen De NIAS-community

Hoe stamp je een gemeenschap uit de grond? En lukt zoiets in tien maanden, of zelfs in vijf? Die vraag wordt elk (half) jaar weer proefondervindelijk onderzocht op het Netherlands Institute of Advanced Studies (NIAS-KNAW), gevestigd in het oudste, 17e-eeuwse deel van Amsterdam; dezelfde buurt, ook aan de Wallen, waar ik tijdens mijn studentenjaren bivakkeerde (1981–1988).

AAN HET WOORD - 01.03.2024

Dubbelleven

Schrijver Miriam Rasch verbleef van september 2023 tot februari 2024 op uitnodiging van het Letterenfonds als Writer in Residence aan het NIAS. Hier werkte ze aan haar essaybundel Luisteroefeningen, die in augustus zal verschijnen bij uitgeverij De Bezige Bij. Naar aanleiding van haar verblijf aan het NIAS schreef Miriam Rasch een blog over haar ervaringen, en hoe haar tijd in Amsterdam voor nieuwe inspiratie zorgde.

NIEUWS - 25.03.2025

Statement tegen lastercampagne kinderboeken

Op 31 maart start de 20e Week van de Lentekriebels, een jaarlijkse projectweek in het basis- en speciaal onderwijs met extra aandacht voor relationele en seksuele vorming. Ook dit jaar wordt deze belangrijke week overschaduwd door een gerichte lastercampagne van Civitas Christiana vol gevaarlijke verdachtmakingen aan het adres van auteurs, hun boeken en de opzet van de week.

Portret Mireille Berman

NIEUWS - 04.03.2025

In memoriam: Mireille Berman

Met verdriet en verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van onze geliefde en gewaardeerde collega Mireille Berman op 3 maart. Ze was bijna twintig jaar onze collega door dik en dun, een lieve vriendin, een toegewijde steun voor schrijvers en vertalers, een geliefde verschijning met een grote toewijding aan de Nederlandse literatuur.