Toekenningen Digitale literatuur
11 januari 2024
In de tweede ronde van 2023 zijn in het kader van de regeling Digitale literatuur drie aanvragen gehonoreerd. In totaal werd een bedrag van € 58.200 toegekend.
Aan de volgende aanvragers is een subsidie verleend:
PIP Den Haag met De Situatie: een nieuw platform voor literatuur waar vorm en inhoud samenvloeien. De verhalen van talentvolle jonge schrijvers gaan een wisselwerking aan met (experimentele) typografie en audio. De Situatie spreekt op inclusieve en toegankelijke wijze een doelgroep aan die amper bereikt wordt met het bestaande aanbod van literaire platforms en publicaties. Met onder anderen Dario Goldbach, Céline Hurka, Jelle Koper en juryleden Pepijn Lanen, Anne Bosveld, Prof. Soortkill en Dean Bowen.
Website: pipdenhaag.nl
Stichting SETUP met Core Nature: een interactief webplatform waar bezoekers de gevaren van dominante datastromen kunnen ervaren. Data uit natuurdatabases die ogenschijnlijk neutraal tot stand zijn gekomen, maar waaraan subjectieve politieke keuzes ten grondslag liggen. SETUP legt deze achterliggende wereldbeelden bloot via een absurd en humoristisch perspectief: welke dieren kunnen weg, ofwel stoppen we bij de categorie Bullshitdieren. Met onder anderen Siri Beerends, Sicco van Sas (Open State Foundation), Yves Petry en Ewoud Kieft.
Website: setup.nl
Website: openstate.nl
Stichting Rijnstate met Virus Poezië: met dit werk trekt dichter Maria Barnas een parellel tussen een alsmaar muterend virus en de alsmaar muterende taal. Haar dichtregels verschijnen op een speciaal daarvoor ontworpen lichtkrant van veertig meter in ziekenhuis Rijnstate. Virus Poëzie doorsnijdt de centrale hal van het ziekenhuis en beweegt zich niet alleen in twee richtingen maar ook op verschillende snelheden. Door de inbreng van ziekenhuismedewerkers en patiënten als vertrekpunt te nemen, geeft de dichter ruimte aan verschillende stemmen. Met onder anderen Maria Barnas, Felix Salut, Jeroen Glas en Yens&Yens.
Het is aan te raden (ruim) van tevoren contact op te nemen met Suzanne Meeuwissen voor het indienen van een aanvraag. Informatie over de eerstvolgende deadline volgt uiterlijk februari 2024.
‘Elk woord dat je vertaalt helpt je verder’
Voor Mattho Mandersloot, literair vertaler uit het Koreaans, is de liefde voor taal er altijd al geweest. Inmiddels kan hij het werk van Nobelprijswinnaar Han Kang en bestsellerauteurs Cho Nam-joo en Sang Young Park tot zijn vertalersoeuvre rekenen. Veel van Mattho’s vertalingen kwamen tot stand met steun van het Letterenfonds. ‘Dankzij de werkbeurzen kon ik van vertalen mijn beroep maken.’
Wie leest heeft een goed verhaal
Vandaag gaat de nieuwe campagne van de Leescoalitie van start: Wie leest heeft een goed verhaal. Deze meerjarige bewustwordingscampagne bevat onder andere een reclamefilm rond de feestdagen. Met ondersteuning van het ministerie van OCW en de Postcodeloterij wordt de campagne de komende jaren een blijvende vanzelfsprekendheid op tv, in het straatbeeld, op social media, in de winkel, de bibliotheek, het gemeentehuis en op school.
Shortlist Vondel Translation Prize 2025
Vijf vertalers zijn genomineerd voor de Vondel Translation Prize 2025. Dat heeft de British Society of Authors vandaag bekendgemaakt. ‘De vertalers van de shortlist zijn deze idiosyncratische werken en uitdagende thema’s met uitzonderlijke vakbekwaamheid en niet-aflatende integriteit te lijf gegaan, en bovenal met flair’, aldus de jury.
‘Manie Schaafijs biedt een nieuw perspectief op de Madeirese gemeenschap in Suriname’
In 2023 publiceerden schrijver Zindzi Zevenbergen en illustrator Hedy Tjin ‘Manie Schaafijs’ (uitgeverij De Harmonie). Dit jeugdboek vertelt het verhaal van de jonge Francisco de Freitas, die rond 1900 zijn geboorte-eiland Madeira verlaat en uiteindelijk het schaafijs in Suriname introduceert. Het is Hedy’s familieverhaal, en werd opgetekend door Zindzi, met steun van het Nederlands Letterenfonds. We spraken beide makers over de totstandkoming van dit jeugdboek.